Struma

Struma forekommer oftest i voksenalderen og kan være arveligt betinget. Der er en vis overvægt af kvinder der får struma. Struma er sjældent farligt, men kan genere, og bør altid undersøges nærmere hos en speciallæge.

Hvad er struma?

Skjoldbruskkirtlen er placeret på forsiden af halsen umiddelbart foran luftrøret med kontakt til skjoldbrusken/adamsæblet. Skjoldbruskkirtlen består af to næsten ens halvdele, som er forbundet med en smal bro. Dens funktion er at danne de stofskiftehormoner, som styrer stofskiftet. 
 
Når en skjoldbruskkirtel er forstørret, kalder man det struma. Forstørrelsen af kirtlen kan enten skyldes knuder og/eller cyster, men der kan også være tale om en ensartet vækst af kirtlen – også kaldet diffus struma. Struma er næsten altid en godartet tilstand, men bør altid undersøges nærmere, når den først er konstateret.

Symptomer på struma

Symptomer på struma er oftest en hævelse foran på halsen ved luftrøret. Hævelsen kan variere i størrelse fra at være knap synlig til størrelsen på en grapefrugt. Hævelsen kan skifte i størrelse eller over tid vokse sig gradvist større. 
 
Alt efter hvor i skjoldbruskkirtlen hævelsen sidder, kan den give anledning til en generede trykfornemmelse fortil på halsen. Struma kan være diskret og uden synlig hævelse på halsen, fordi strumaen vokser indad. Her er det ofte trykfornemmelsen på halsen, der fører patienten til læge. 
 
I sjældne tilfælde kan en meget stor struma trykke på luftrøret og give alvorligt synke- og vejrtrækningsbesvær.  
 
Struma medfører i nogle tilfælde enten for højt stofskifte eller for lavt stofskifte – i de fleste tilfælde er stofskiftet dog normalt.

Undersøgelse

Klinisk undersøgelse af halsen suppleret med ultralyd af halsen samt eventuel finnålsprøve vil være nødvendigt. Kontrastundersøgelse (scintigrafi) kan også komme på tale. Det er også nødvendigt at tage blodprøver med måling af stofskifte.

Behandling

Der findes to behandlingsformer. Den medicinske behandling og det kirurgiske behandling.

Medicinsk behandling

Hvis dit stofskifte ikke er normalt, skal du have medicinsk behandling for at normalisere stofskiftet. I nogle tilfælde, hvor stofskiftet er forhøjet, kan man behandle med radioaktivt jod. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at skjoldbruskkirtlen svinder ind. Medicinsk behandling af struma varetages af en endokrinolog, som er medicinsk ekspert i stofskiftesygdomme.  
 
I tilfælde af vedvarende hævelse eller knude i skjoldbruskkirtlen, hvor tilstanden ikke er egnet til eller ikke reagerer på medicinsk behandling – eller hvis strumaen vokser videre og giver trykgener på halsen, vil vi ofte anbefale en operation. Beslutningen om operation tages som regel i samråd med en medicinsk ekspert i stofskiftesygdomme. 
 
Kirurgisk behandling (operation)

På CPH Privathospital anvender vi en ny skånsom ultralydsteknik ved operation for struma. Ved denne operationsteknik fjernes den påvirkede forstørrede del af skjoldbruskkirtlen med en ultralydssaks kaldet Ligasure. Ved brug af saksen udsættes vævet for markant mindre varme, end når man opererer konventionelt. Anvendelse af Ligasure giver mindre blødning og mindre vævspåvirkning. Operationen er mere sikker, og man skåner vævet, og beskytter hermed den stemmebåndsnerve, som ligger i relation til skjoldbruskkirtlen. Kirurgen arbejder under operationen også med nervemonitorering og elektroder og dermed med yderligere overvågning og beskyttelse af stemmebåndsnerven.   

Samme læge og hurtig behandling

Uanset om symptomerne er opstået akut eller er af længerevarende karakter, bør du ses af en speciallæge i øre-næse-hals. Vores speciallæger står klar til at hjælpe dig, så du hurtigt kan få stillet den rigtige diagnose, uanset om du er privatbetaler, har en sundhedsforsikring eller kommer gennem den offentlige ventetidsgaranti.

Alle undersøgelser kan foregå på CPH Privathospital, og du har derfor samme erfarne speciallæge gennem hele forløbet.

Mød vores læger

Vi er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer.
Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig.

Claudia Becker
Øre-næse-hals
Malene Kirchmann
Øre-næse-hals